על פי כותרות העיתונות הכלכלית של החודשים האחרונים (2022), נדמה שקרנות ההון סיכון רק מחפשות סטארט אפים ישראליים לביצוע השקעות. המציאות כמובן, איננה כה פשוטה. יש הרבה שלבים שצריכים לעבור לפני שניתן לגייס משקיע ברמה של קרן הון סיכון. יש הרבה גיוסים קטנים, שסטארט אפ צריך לעבור לפני שאפשר לחשוב על הנפקה או על אקזיט חלומי. נסביר כל מה שצריך לדעת על מציאת משקיעים לסטארט אפ באופן מעשי.
התחילו לחפש קרוב, לא רחוק
לרוב זו טעות להתחיל לחפש משקיעים ממעגלים רחבים שאינם מכירים אתכם באופן אישי. אם אתה (או את) מחפש משקיע במעגל רחוק וללא הצלחה, הפנה את המבט לסביבתך הקרובה יותר. נסה לפנות למעגל של קרובי משפחה וחברים. אל תנסה לגייס מהם סכומי עתק מעבר ליכולתם, אבל מספיק לצרכים הראשוניים. אם מיצית את האפשרויות הללו, הרחב את נקודת המבט ונסה להיעזר ברשתות החברתיות. במימון הראשוני תוכל לבנות צוות פיתוח ולהתחיל לפתח את הרעיון, תוכנה, אפליקציה או מוצר. כשיש כבר משהו ביד, הרבה יותר סביר להצליח ולעניין משקיעים בעלי כיסים יותר עמוקים.
חממות טכנולוגיות או מימון המונים
אם הסטארט אפ שלך אמור לפתח מוצר או רעיון שיכול להלהיב ולהדליק את הקהל הרחב, תוכל בשלב הזה לנסות להפוך את הציבור הרחב למשקיע. ניתן לעשות זאת בצורה פשוטה למדי, באמצעות פלטפורמות של מימון המונים. היתרון הוא עצום – השותפים החדשים לא הופכים לבעלי מניות אלא בעצם הם הרוכשים הראשונים או התורמים (אם כי לפעמים ניתן להציע שותפות, עבור משקיעים שמביאים כסף גדול יחסית). דרך אחרת היא לפנות לחממה טכנולוגית. בישראל פועלות לא מעט חממות טכנולוגיות שמציעות לא רק הזרמה של הון אלא גם מעטפת גדולה של פתרונות ליזמי הייטק ולסטארט אפים מתחילים. החממה מלווה את המיזמים שמתקבלים למשך כשנתיים או קצת יותר. מקבלים הזרמת תקציב לצד משרדים, מעבדות, גישה למחשבים חזקים, ליווי של מנטורים, סיוע בהיבטים משפטיים, רישום פטנטים ועוד.
אנג'לים – בעלי ערך מוסף
אם עדיין הסטארט אפ זקוק להשקעות נוספות, זה יהיה רעיון טוב לחפש אנג'לים בעלי ערך מוסף. הרעיון הוא להתחבר עם משקיע בעל כיסים יחסית עמוקים, אבל שיוכל לסייע גם בהיבטים נוספים ולא פחות חשובים. לדוגמא, ישנם אנג'לים בעלי מומחיות בענפים מסוימים, כגון פינטק, טכנולוגיות רפואיות, AI, גיימינג. אנג'לים שבעצמם היו יזמי הייטק יכולים לפתוח דלתות נוספות ואף לפתוח פתח לעבר הנפקה או שותפות עם גורמים עסקיים (B2B) ועוד.
בשלב הזה, במידה והפיתוח מתנהל נכון וכבר אפשר לראות הכנסות ולקבל מושג לגבי רווחיות עתידית, ניתן לעניין קרנות הון סיכון ישראליות או זרות. על כל פנים, בכל מפגש עם משקיעים זרים חשוב להגיע מצוידים עם נתונים טכנולוגיים אך גם עסקיים.